MÅNEDENS OPPLEVELSE - MAI 2018

Oppdatert: 6. mar.

Skrevet av Veronica Karlsen.

Bankkontoen er nesten tom. Derimot ser jeg ganske bra ut i den nye genseren min fra Holzweiler.


I denne månedens opplevelse prøvde jeg ut en eventuell løsning som skulle gi bankkontoen min en pause. Det funket ikke. Men det var litt av en opplevelse! Jeg tok turen innom utstillingen Generation Wealth av Lauren Greenfield på Nobels Fredssenter.

Når jeg har på meg min nye Holzweiler genser er det helt ærlig ikke bare på grunn av at genseren er komfortabel, la oss være ærlige; jeg får kjøpt en like komfortabel genser på Weekday og sparer 1000 kroner. Merket som er plassert klart og tydelig på genseren gir meg en viss sosial status. Det er litt trist. Men det er derfor folk flest kjøper merkeklær. Det som er enda mer trist er det faktumet at jeg må spise nudler til neste lønning på grunn av én genser. Én genser. Bare les det en gang til.

Det er dette Lauren Greenfield prøver å få frem med Generation Wealth. Hun har dokumentert verdiene av materialisme, kjendiskultur og sosial status, det er historier om studenter og enslige foreldre som er overveldet med gjeld – men til tross for dette er de fast bestemt på å kjøpe luksushus, biler og klær. Mennesker som vil ha mer enn bare ett kakestykke.

Her er det penger som er det essensielle. Penger er som dop. En veldig komplisert og avhengighetsskapende dop. Penger er nødvendig for mat og meste av det grunnleggende, det er også en nydelig bonus for de gangene jeg stikker innom klesbutikken YME. Eller skal kjøpe meg en eller åtte øl på Hvelvet. De fleste er nok ikke i nærheten av historiene som Lauren Greenfield introduserer, men vi gir heller aldri bankkontoen våres en sjanse til å samle opp støv. Det kommer penger inn, og det forsvinner penger ut. En overveldet gjeld er overdosen. I etterkant av besøket mitt på Nobels Fredssenter var ikke penger problemet mitt, vi trenger penger, ferdig med det. Problemet mitt er hvordan noen mennesker kan svømme i gjeld kun fordi de har lyst til å fremstille som rike. Trist.

Sett av tid til utstillingen! Kanskje du greier å gi bankkontoen din et lite avbrekk. Og husk at disse menneskene som Greenfield presenterer kunne trengt telefonnummeret til luksusfellen – ikke la det skje deg.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle